Appel: Rode Boskoop

De appelboom is een kleine tot middelgrote boom. De bladerkroon is rond en opvallend breed. Het blad van de appelboom is glanzend groen en redelijk onopvallend. De bloesem daarentegen heeft wel veel sierwaarde. De appelboom bloeit in april of mei rijkelijk met lichtroze tot witte bloesem. Deze bloesem blijft twee tot drie weken hangen. Na de bloei verschijnen de appels.

De appel staat voor liefde, geluk en vruchtbaarheid. Er bestaan veel volksgebruiken rond appelbomen. Zo plant men een appelboom bij de geboorte van een kind of als men intrekt in een nieuw huis. Voor geluk en vruchtbaarheid in letterlijke en figuurlijke zin. Wie wenst zichzelf en anderen geen vruchtbaar leven toe?

In de Christelijke symboliek werd de appel vaak in verband gebracht met de Maagd Maria. Maar al gauw kreeg de appel een negatieve betekenis als symbool van zonde en verleiding. Was het niet Eva, die het waagde, Gods gebod te breken en van de Boom van Goed en Kwaad te eten? Van hieruit werd het Latijnse gezegde ‘malum e malo’ afgeleid, wat betekent:’ het kwaad kwam van de appel’.