De Taxus of Venijnboom, is onze enige inlandse conifeer. Het is een langzaam groeiende plant en deze kan 12 tot 20 meter hoog worden. Hij is goed te herkennen aan de holle rode vruchten. De takken worden gebruikt met Kerst voor decoraties in de kerk en voor kerststukjes die verkocht worden op de kerstmarkt alhier. Alles aan de boom is giftig behalve zijn rode bessen, die zijn best smakelijk. Maar het pitje van de bes is wel weer giftig! Het eten van de besjes is sterk af te raden!!
In de symboliek staat de Taxus voor de verbinding tussen leven en dood, eeuwigheid en hoop op een leven na de dood. De Taxus is samen met de cipres dé dodenboom. In de oudheid was de taxus heilig en werden taxustakjes rond de overledene in de grond gestoken of meegedragen bij de begrafenis. Dat zij de dood (maar daarmee ook ‘het eeuwige leven’) toebehoord is te zien aan de gewoonte om Taxus op kerkhoven aan te planten. Op kerkhoven vind je de aller-oudste Taxusbomen.
Toch is er maar een letter verschil tussen gif en gift. Als gift kan de taxus zelfs genezing brengen. Het is echter de kunst om de exacte hoeveelheid te kennen. Teveel van het middel zal je doden, te weinig helpt niets. Precies genoeg zal levens redden. Vroeger werd taxus wel gezien als middel tegen slangengif en hondsdolheid vanuit het idee van neutralisering van het gif door iets gelijkwaardig giftigs. Dit bleek niet te werken. Als medicijn tegen kanker wordt het nog wel toegepast.
Geef je op voor de nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen in de tuin en de activiteiten die we organiseren.