Walnoot

De Walnoot heeft een bolvormige kroon en in zijn jonge jaren een gladde stam. De bladeren bevatten een stof, juglandine, die muggen op afstand houdt. In de maanden mei-juni bloeit de boom met onopvallende geelgroene katjes. De bijna ronde vruchten zijn groen en hebben een gladde bolster. Wanneer de boom circa 15 jaar oud is, verschijnen de noten.
De spirituele betekenis van de walnoot is levenskracht, plezier, overvloed, vreugde, wijsheid, orakelboom, trots en een nieuw begin. De vruchten van de boom zijn lekker en gezond.
Walnootbomen behoren tot de oudste bomen die we kennen.

De walnoot heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in de mythologie, het volksgebruik en de hekserij.

In verschillende Europese landen geloofde men lange tijd dat de walnoot bescherming zou bieden tegen heksen en boze geesten. Een heks zou zich niet langer kunnen bewegen wanneer men onder haar stoel of op haar schoot enkele walnoten legde. De bliksem zou een notenboom nooit treffen, maar wie onder een notenboom in slaap viel, zou nooit meer wakker worden. Het eten van walnoten zou helpen tegen de beet van een hond met hondsdolheid en cariës voorkomen.

Walnoten waren een veel gebruikt liefdesorakel. Wanneer men twee noten in het vuur legde en deze bij elkaar bleven liggen, dan was dat een teken dat ook het stel harmonisch bij elkaar zou blijven. Maar wanneer de noten krakend uit elkaar sprongen, voorspelde dit een turbulent huwelijk.

Een ander liefdesorakel was het gooien van een stok in de walnootboom. Wanneer hij bleef hangen, zou het meisje binnen het jaar gaan trouwen. Wanneer men een kussensloop met walnootbladeren vulde, hoopte men daarmee nachtmerries te verdrijven.